Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Παραδοσιακή φορεσιά της Μαλώνας

Η παραδοσιακή ενδυμασία των κατοίκων της περιοχής μας, ήταν τελείως διαφορετική από τη σημερινή ευρωπαϊκή ενδυμασία.  

Οι άντρες είχαν δυο διαφορετικά είδη παπουτσιών, τη μαύρη μπότα που τη χρησιμοποιούσαν στη δουλειά και τη μαύρη φαρδιά πέτσινη μπότα μέχρι το γόνατο,  που τη φορούσαν οι γαμπροί και όλοι οι μεγάλοι άντρες, στις γιορτές και τα πανηγύρια.

Το εσώρουχό τους  ήταν ολόσωμο, μάλλινο το χειμώνα και βαμβακερό το καλοκαίρι. Απ' έξω φορούσαν ένα απλό άσπρο πουκάμισο από χασέ χωρίς γιακά, πάντα κουμπωμένο μέχρι πάνω. Έξω από το πουκάμισο φορούσαν μαύρο ή μπλε γιλέκο. Στη μέση ήταν τυλιγμένο το μακρύ ζωνάρι. Για παντελόνι φορούσαν την παραδοσιακή μαύρη κρητική βράκα ενώ στο κεφάλι, ένα σκούφο. 

Η φορεσιά των γυναικών είχε μεγαλύτερη ποικιλία. Για παπούτσια φορούσαν καθημερινά τις ανοιχτές παντόφλες, με ένα πολύ μικρό τακούνι. Στις δουλειές τους και σε γιορτές, φορούσαν πέτσινες μπότες. Κάλτσες έβαζαν μόνο το χειμώνα.

Τα εσώρουχα τους ήταν η βράκα και το μεσοφόρι. Η βράκα ήταν φαρδιά και μακριά, μέχρι το γόνατο, με λάστιχο για να κρατιέται. Το μεσοφόρι ήταν ένα είδος πουκάμισου με πολλές πιέτες και δαντέλα στο τελείωμα το οποίο έμπαινε στη βράκα. Εξωτερικά φορούσαν ένα κλειστό πουκάμισο και πάνω από αυτό, ένα άλλο που άνοιγε από μπροστά.

Από πάνω τους, φορούσαν τη φούστα και το λιπατέ. Η φούστα ξεκινούσε από τους ώμους και έφτανε μέχρι τους αστράγαλους. Ο λιπατές, έμοιαζε με τα σημερινά σακάκια και είχε πάντα σκούρο χρώμα.

Οι παραδοσιακές αυτές φορεσιές, δεν φοριούνται πια. Η τελευταία περίοδος που φορέθηκαν αυτά τα ρούχα, ήταν πριν τον πόλεμο. Στα χωριά της Ρόδου, υπάρχουν ακόμα μερικές ηλικιωμένες γυναίκες που συνεχίζουν να τα φορούν.

Χατζηγιαννούρας Κυριάκος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου