Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Παραδοσιακά παιχνίδια - Οι ψείρες

Οι ψείρες είναι ένα πολύ ωραίο παιχνίδι που παίζεται από 4 παιδιά και πάνω. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια μπάλα και ένας ανοικτός χώρος.


Ένα από τα παιδιά πετά τη μπάλα ψηλά, φωνάζοντας δυνατά το όνομα ενός από τους συμπαίκτες του. Όποιος ακούσει το όνομα του, θα πρέπει να τρέξει και να την πιάσει πριν ακουμπήσει στο έδαφος. Αν το καταφέρει, λέει αυτός ένα όνομα και πετάει τη μπάλα. Αν δεν το καταφέρει όμως, τα παιδιά αρχίζουν να τρέχουν για να απομακρυνθούν από κοντά του. Για να τα σταματήσει, πρέπει να φωνάξει "1,2,3 στοπ!".  Όταν σταματήσουν,  πρέπει να ρίξει τη μπάλα πάνω σε ένα παιδί, συνήθως το πιο κοντινό, για να το πετύχει και να του δώσει μια ψείρα ή να πάρει αυτός μια, αν δεν το πετύχει. 

Στις πέντε ψείρες, ο παίκτης "καίγεται" και βγαίνει από το παιχνίδι ή μένει στο παιχνίδι αλλά οι συμπαίκτες του, του βγάζουν ένα ή τρία "κακά" και δύο "καλά" παρατσούκλια για να διαλέξει τυχαία ένα απ' αυτά. Με το παρατσούκλι αυτό θα πρέπει να τον φωνάζουν σε όλο το υπόλοιπο παιχνίδι.

Μια άλλη παραλλαγή του παιχνιδιού, είναι η εξής. Αν ένας παίκτης πάρει συνολικά δέκα ψείρες τότε οι συμπαίκτες του, του βγάζουν το παπούτσι και το κρύβουν. Ο παίκτης που του πήραν το παπούτσι ψάχνει να το βρει, ενώ οι συμπαίκτες του τον βοηθάνε λέγοντας του τη λέξη "κρύο" αν απομακρύνεται από αυτό ή "ζέστη" αν πλησιάζει.

Νικητής είναι αυτός που θα μείνει στο τέλος με τις λιγότερες ψείρες!

Σακελλάρης Μανώλης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου