Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Ο παραδοσιακός γάμος στη Λίνδο

Όπως σε όλα τα χωριά της Ρόδου, έτσι και στη Λίνδο, τα έθιμα του γάμου ήταν ξεχωριστά και ακολουθούνταν από γενιά σε γενιά.

Μετά τον επίσημο αρραβώνα του ζευγαριού, οριζόταν η ημερομηνία του γάμου και μέσα σ’ αυτό το διάστημα, τα συμπεθέρια προετοίμαζαν το γάμο. Την τελευταία εβδομάδα οι στενοί συγγενείς του ζευγαριού έφτιαχναν το παραδοσιακό γλυκό, το μελεκούνι, και μ’ αυτό καλούσαν συγγενείς και φίλους στα «κρεβάτια» και στο μυστήριο που θα ακολουθούσε.

Τα «κρεβάτια» γίνονταν Παρασκευή για να ετοιμάσουν το νυφικό κρεβάτι. Το έστρωναν και το ξέστρωναν επτά φορές για το καλό και στενοί συγγενείς του ζευγαριού στόλιζαν τη νύφη με χρυσαφικά. Παράλληλα, οργανοπαίκτες έπαιζαν παραδοσιακούς σκοπούς και τραγουδούσαν τα «κανάκια».
Ήρθε η ώρα η καλή
και υπερ εβλογημένη.
Το αντρόγυνο που γίνεται
να είναι ευλογημένο.

Ο θεός βρέχει ανθόνερο
και η γη μαργαριτάρι
να ράνουν το αντρόγυνο
που έχει μεγάλη χάρη.

Νύμφη που σε στόλισε
σαν Παναγία
για ‘σένα γίνονται οι χαρές
και όλα τα μεγαλεία

Στους καλεσμένους προσφέρονταν παραδοσιακά γλυκά, όπως τα «ξεροτήγανα» και ένα γλυκό ποτό το «σουρουπέτι» φτιάχνεται από κανέλλα, κόκκους κριμίνζι, ζάχαρη και ανθόνερο και σερβίρεται παγωμένο.

Την Κυριακή, κατά το μεσημέρι, συγκεντρώνονταν οι καλεσμένοι στο σπίτι της νύφης ή άλλου συγγενή και έντυναν τη νύφη και το γαμπρό. Κάποια στιγμή, έκρυβαν τα παπούτσια του ζεύγους και τους τα έδιναν πίσω όταν πια θα ήταν έτοιμοι να πάνε στην εκκλησία. Το ζευγάρι μπροστά, οι τραγουδιστές μετά και όλοι οι υπόλοιποι καλεσμένοι ύστερα, περνούσαν από τα «κεντρικά» σοκάκια του χωριού πριν καταλήξουν στην κεντρική εκκλησία.

Μετά το μυστήριο, ακολουθούσε γλέντι στην αυλή του σπιτιού των νεόνυμφων ή σε άλλο σπίτι που είχε μεγάλη αυλή και προσφέρονταν παραδοσιακά φαγητά με βασικό τα ρεβύθια στον ξυλόφουρνο που το ετοίμαζαν το πρωί της Κυριακής.


Σήμερα, αρκετές οικογένειες ακολουθούν τα ίδια έθιμα. Όμως, περισσότερο γνωστοί είναι οι γάμοι που γίνονται στη Λίνδο με ζευγάρια που έρχονται από διάφορες χώρες του κόσμου για να παντρευτούν στα όμορφα ξωκλήσια του χωριού.


Αστρίνη Τσαμπίκα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου