Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Το παραδοσιακό επάγγελμα του μελισσοκόμου

Η ιστορία της μελισσοκομίας στην Ελλάδα ξεκινά από πολύ παλιά όπως, μαρτυρά ο μύθος του Αρισταίου και τα διάφορα ευρήματα από ανασκαφές σε διάφορα μέρη όπως για παράδειγμα την Κνωσό.

Πριν τους βαλκανικούς πολέμους υπήρχαν γύρω στις 200 χιλ. παραδοσιακές κυψέλες. Στην περιοχή μας, το επάγγελμα το ασκούσαν άτομα που ασχολούνταν με την πρωτογενή παραγωγή, μιας κι εκείνη την εποχή η Ρόδος δεν ήταν τουριστικός προορισμός.

Σήμερα υπάρχουν πάνω από 1,4 εκατομμύρια κυψέλες. Εκτός από την αύξηση του αριθμού των κυψελών, που μας φέρνουν ως χώρα στη δεύτερη θέση μετά την Ισπανία, στο πέρασμα των χρόνων έχουν αλλάξει πολλά στη μελισσοκομία.

Πρώτα απ’ όλα έχει αλλάξει ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούν οι μελισσοκόμοι. Ενώ παλιά οι κυψέλες ήταν κουφάλες δέντρων, κοφίνια ή πήλινα αγγεία που δεν επέτρεπαν μεγάλη παραγωγή μελιού, σήμερα έχουν εισαχθεί διάφοροι τύποι κυψελών, κυρίως από ξένες χώρες, που έχουν αυξήσει την παραγωγή χωρίς να βλάπτονται τα μελίσσια. Σε αυτό συμβάλλουν και οι μέθοδοι που έχουν επινοηθεί από πρωτοπόρους μελισσοκόμους και σήμερα χρησιμοποιούνται από όλους τους υπόλοιπους γιατί συμβάλλουν στην ευκολότερη αύξηση του πληθυσμού των μελισσών και της παραγωγής τους.

      

Έχει αλλάξει επίσης και το προφίλ των ατόμων που ασχολούνται με τη μελισσοκομία καθώς για αρκετά άτομα σήμερα, αποτελεί περισσότερο ένα χόμπι παρά ένα επάγγελμα. Τα άτομα αυτά αποφασίζουν να ασχοληθούν με το θαυμάσιο κόσμο της μέλισσας θέλοντας να έρθουν σε επαφή με τη φύση, να παράξουν το δικό τους μέλι και να αυξήσουν σε κάποιο βαθμό και το οικογενειακό τους εισόδημα.

Θα λέγαμε λοιπόν ότι το επάγγελμα του μελισσοκόμου στο πέρασμα των χρόνων δεν έχει εξαφανιστεί όπως άλλα επαγγέλματα, αλλά έχει αλλάξει και όπως φαίνεται θα συνεχίσει να αλλάζει προς όφελος των μελισσοκόμων, των μελισσών και της φύσης γιατί η ζωή της μέλισσας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και με τη δική μας ζωή αφού από τα 100 είδη καλλιεργειών, τα οποία παράγουν το 90% της παγκόσμιας τροφής, 71 επικονιάζονται από τις μέλισσες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε αυτό που είχε πει ο Αϊνστάιν, ότι αν κάποτε χαθούν οι μέλισσες δεν απομένουν στον κόσμο περισσότερα από 4 χρόνια ζωής!

Πηγές:
1. http://www.omse.gr/index.php/el/xrhsima/blog/blog-4/88-istoria-melissokomias
2. http://savethebees.gr/
Καρέλλης Ιωάννης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου